A babatermék-kereső

Terhesség hétről-hétre

Farkas Ági szülésznő, a Med-Perfekt-Med szakembere ismerteti, hogy mi történik a pocakban és a kismamával 40 héten keresztül, a várandósság időszakában.

Kitér a terhesség alatti tünetekre, hormonális és testi változásokra, fontosabb vizsgálatokra. Megtudhatjuk azt is mikortól deríthető ki a baba neme. S zöldség vagy gyümölcshöz viszonyítva mekkora a mérete éppen.

A várandósgondozási könyvre is felhívja a figyelmet, hogy a kezdetektől legyen meg és miután kiadják mindig hordjuk maguknál, mert ebben minden anamnézis megtalálható az adott kismamáról, ami bármikor jól jöhet a szüléshez közeledve főleg!

Farkas Áginak köszönhetően nem lesz ismeretlen, hogy mi várhat ránk ebben a csodás 9 hónapban.

Nézd meg a videót, ha kíváncsi vagy a teljes interjúra! :)

Ha pedig olvasni szeretsz inkább, az alább megtekintheted az interjú leiratát:

Dóri: Sziasztok Pocakmanók! A mai vendégünk Farkas Ági szülésznő, a Med-Perfekt-Med szakembere. Köszönjük szépen, hogy segítesz nekünk és elmondod, hogy mi történik a pocakban és a kismamával a terhesség során; hétről-hétre.

Ági: Megpróbáljuk átnézni akkor a várandósságot a nullától, 40. hétig, ez az élettani várandósságnak az időszaka. Egyrészt a pocak a méh részéről, másrészt pedig a kismama részéről, mit érez, mit tapasztal.

Kezdjük az 1. héttel, az első hét az gyakorlatilag egy menstruációs időszak, itt igazából a szervezetnek a hormonális változásai történnek meg a kismama részéről, hogy képes legyen kihordani a várandósságot, a méh részéről pedig, hogy magát a babát ki tudja hordani a kismama. Itt igazából a kismama még csak menstruációs tüneteket érez, görcsölést, lehet egy pici vérzés is, közben megkezdődik a hormonális változás, elkezd termelődni a bétaHCG. Itt annyit tud tenni a kismama, hogyha ez egy tervezett várandósság, hogy már előkészíti a testét különböző vitaminokkal, multivitaminokkal. Egyrészt nagy szerepe van a folsavnak, tehát mindenféleképpen olyan vitamint válasszunk, aminek magas a folsav tartalma.

2. héten tulajdonképpen megkezdődik a beágyazódása a petének, ami azt jelenti, hogy ugye a petefészekből kiszabadul egy petesejt, a petevezetőben találkozik az érett spermiummal, ezek találkoznak, a spermium megtermékenyíti a petesejtet, elindul a vándorlás, leér a méh üregébe, és a kilencedik napon a minimálisan megvastagodott méhnyálkahártyába beágyazódik. Itt sincsenek még a pocak részéről látható tünetek. Itt viszont nagyon fontos megemlíteni, hogy megkezdődik a béta-HCG-nek és a HCG hormonnak a termelése. A HCG hatására kialakul a sárgatest a petefészekben, ez körülbelül 12 hétig termeli a hormont, 12 hét után pedig átveszi a placenta. Ilyenkor a HCG már kimutatható a vérből, tehát két hetes terhességnél az érzékenyebb tesztek már kimutatják azt, hogy van-e megtermékenyített pete, tehát lesz-e ebből várandósság. A lényeg az, hogy igazából itt még semmit nem fog érezni a kismama, ugyanúgy csak a menstruációs panaszai lesznek minimális hányingerrel, ugye ez a HCG hormonnak tudható be.

A 3. héten ez még a beágyazódásról szól, itt még erősebben megtapad a méhnyálkahártyán a megtermékenyített petesejt és elkezdi önálló életét. A kismamák ilyenkor szoktak érezni egy pici pecsételő vérzést, igazából ennek csak azért kell jelentőséget tulajdonítani, hogyha várandósság az tervezett, akkor ezt pihenéssel, esetleg hogyha a várandós kismama megnyugszik, akkor egy orvosi vizsgálattal lehet biztosra megállapítani, hogy itt egy sima menstruációról van szó vagy már magáról a várandósságról.

Elérkeztünk a 4. hétre, a negyedik héten az embriónál ugye ilyenkor még csak embrióról beszélünk, kialakul a májkezdemény, a hasnyálmirigy, a pajzsmirigy kezdemény, megkezdődik a primitív idegrendszernek a fejlődése. Ilyenkor még a mikroszkopikus méretű a méhüregében az embrió, ilyenkor viszont már ki lehet mutatni nagyon érzékeny ultrahangokkal magát a terhességet. A kismamának ilyenkor még inkább jelentkeznek az émelygés, hányinger, fáradékonyság, és igazából ezért szoktak ilyenkor elmenni a patikába venni egy gyorstesztet, amivel megállapítható az érzékenyebbekkel a várandósság. Tovább termelődik és emelkedik a HCG-nek a szintje, amely okozza a kismamáknál ezeket a panaszokat, és ez körülbelül a tizedik héten éri el a csúcspontját, és a tizenkettedik hét után a placenta átveszi, tehát kezd csökkenni. Kismamáknál szokott még ilyenkor jelentkezni az emlőfeszülés, ebből is szoktak arra következtetni, hogy várandósok.

Az 5. héten hüvelyi ultrahanggal már kimutatható a petezsák. Ilyenkor megkezdődik az embriónak, a különböző szerveknek, szervrendszereknek a kezdeményének a fejlődése, máj, gyomor, megkezdődik az érrendszer kialakulása. A kismamák egyre fáradékonyabbak lesznek, aluszékonyabbak lesznek, hangulati ingadozások figyelhetők meg.

A 6. héten a magzati szív már biztonsággal kimutatható ultrahang vizsgálattal, és tulajdonképpen, amikor az embriónál már biztosan megállapítható a szívműködés, onnantól beszélünk bizonyított várandósságról, bizonyított terhességről. Megkezdődik a légzőrendszernek is a primitív kezdeményeinek a fejlődése, igazából ezt még ultrahanggal nem igazán lehet detektálni, csak a szívműködést. A kismamánál még inkább fokozódik a hányinger, ugye mivel egyre magasabb lesz a HCG szint, nagyon sokszor nemcsak hányinger, hanem hányás is jelentkezik, diszkomfort érzés, a hormonális változások miatt. Egyrészt a bélrendszer másképp működik, a pasztázs másképp működik, tehát ezt a kismamák igazából negatív élményként élik meg, de viszont ott van a pszichés tényező, hogy ők várandósok szeretnének lenni és ragaszkodnak a babájukhoz, tehát inkább elviselik ezeket a negatív tüneteket, viszont hogyha fokozódik a hányás és igazából a kismama nem tud folyadékot sem fogyasztani, akkor mindenféleképpen keresse fel a legközelebbi szülészeti osztályt vagy kezelőorvosát.

A 7. héten megindul a magzatnál az agykezdeménynek a fejlődése, tovább alakulnak a szervrendszerek, fejlődnek. A szívműködése ekkor még inkább érezhető a babának ultrahang vizsgálattal, és már nem csak hüvelyivel, hanem hasi ultrahanggal is. A megváltozott hormonális körülmények között nagyon sokszor van a kismamáknak ilyenkor színes vagy fehér hüvelyi folyása, amely magával a hormonális túlsúllyal van összefüggésben.

A 8. hétre elérkeztünk oda, hogy az embriónál kifejlődik az érrendszer, elkezdődnek a végtagoknak a csírája kifejlődni, ez már a 4-8. hét között hüvelyi ultrahanggal detektálható egyébként, hogy akinek nagyon jó szeme van, az már ilyenkor látható. A szívműködés egyre inkább látható. Ilyenkor, hogyha a kismama felé megfordítják a monitort az orvosok, akkor már ők is látják a szívműködést. Kismamáknál gyakori nyolcadik hét körül a haspuffadás, ugyancsak ez a progeszteron túlsúly miatt, valamint fokozódhat a hányinger hányás, de ez végigkíséri tulajdonképpen 18 hétig is akár a várandóságot. 8 hét körül már felfedezhetők a külső nemi szerveknek a csírája, nagyon jó szakemberek, nagyon jó ultrahang készülékkel, hogyha úgy látszik, hogy az embrió megfelelőképpen fekszik, akkor már meg tudják mondani az embriónak a nemét, de igazából nem szívesen mondják meg még a kismamáknak, hogyha véletlenül nem úgy alakul, akkor ne érje őket csalódás. Habár azt szokták mondani, hogy az első babánál teljesen mindegy, a neme csak egészséges legyen. A négy és a kilencedik hét körül kialakul a fülnek a primitív formája, ez is látható ultrahanggal.

A 9. hét körül történik meg az, hogy a kismamáknál bizonyított a várandósság, és akkor el kell menni a területileg illetékes terhesgondozóba, ahol kiállítják a legfontosabb dokumentumot a várandósság alatt, és ez a kis könyv. Ebbe mindenféle anamnézis belekerül, tehát a kismamának a lezajlott betegségei, a műtétei, majd a többi viszont már a várandósságról szól. Ilyenkor elküldik a kismamákat laborvizsgálatra. Ez egy komplex nagy laborvizsgálat, ahol mindenfélét néznek a vérből, elektrolitokat, vesefunkciót, valamint két nagyon-nagyon fontos vizsgálat is van, az egyik a HBsAG szűrés, a másik a szifilisz. A szifilisz az egy nemi betegség, amely nemi úton terjed, ez igazából a babáknál okoz fejlődési rendellenességet, a másik pedig a hepatitis B szűrővizsgálat, amely nemi úton és vérrel terjedő betegség is. Anyatejjel is terjed, nagyon fontos ennek a megelőzése, viszont van veleszületett formája és van szerzett, a veleszületett formáról csak tudomást veszünk, végül is a szervezetről is, és az a lényege, hogyha megszületik a kisbaba, akkor neki védőoltást kell kapnia. Nagyon fontos még a vércsoportvizsgálat, minden kismamának trimeszterenként egy vércsoportvizsgálat szükséges, hogy a vérben vannak-e ellenanyagok, vizeletvizsgálat történik, megtörténik az első ultrahangvizsgálat, ez genetikai ultrahangvizsgálat 12 hétig. Nagyon fontos, hogy a kismamák ezen részt vegyenek a további ultrahangokhoz való viszonyítás végett. Amikor már megvan a kismamának az összes vizsgálata, akkor visszamegy a terhesgondozóba, ott a szülész-nőgyógyász szakorvos ezeket átvizsgálja, és ha kell, akkor további vizsgálat céljából egyéb helyre is elküldi a kismamákat. Természetesen vannak kötelező és vannak választható vizsgálatok, kötelező vizsgálat 12 hétig, amint említettem, a laborvizsgálat, vizeletvizsgálat, szűrővizsgálatok, ugye a HBsAG Wassermann vércsoport, ultrahang, tizenkét hetesen ez egy genetikai ultrahang vizsgálat. Itt mindent megnéznek, már ugye ilyenkor magzatról beszélünk, szervrendszereket, szívet, agykamrát, végtagokat, nagyon fontos a genetikai tanácsadás, hogyha az anya életkora vagy már született olyan babája, amely genetikai betegséggel küzd, fogorvosi vizsgálat és nagyon fontos egy belgyógyászati vizsgálat, amely egy EKG vizsgálatot is magába hordoz. Ennyi az első trimeszteri kötelező vizsgálat, természetesen lehet fakultatív vizsgálatokat is elvégeztetni, ezek igazából az édesanyára és az édesapára vannak rábízva, ezek is genetikai vizsgálatok, a NIFTY, Tork, ezek mind-mind arra hivatottak, hogy kiszűrjék a genetikai betegségeket.

És akkor a 12. hét betöltése után következik a második trimeszter. A második trimeszter 12 héttől 24 hetes korig tart.

13 hetesen a babának már kialakul a bőre, amely igazából ultrahang vizsgálattal látható, egy ilyen áttetsző kis hártyaszerű valami, amely igazából még csak kezdeménye az igazi bőrnek. Pocakban tovább fejlődik a kisbaba, az anyukának azért 12 hetesen, hogyha nagyon-nagyon vékony kismama, akkor már egy picit látható a pocakja, de ez inkább ilyen pszichés dolog, hogy annyira várja a babáját, hogy már látja a pocakját.

A 14. héten továbbfejlődnek a szervek, szervrendszerek, máj, lép, hasnyálmirigy, a gyomorkezdemény látható, a végtagok hossza egyre hosszabb lesz, megkezdődnek a placentának az igazi hormontermelése, ami arra hivatott, hogy a magzat 40 hétig legalább jól érezze odabent magát a pocakban. Viszont ez egy nagyon fontos védőgát is a fertőző betegségekkel szemben, mert nagyon-nagyon sok betegséget, fertőzést ki tud szűrni a placenta. Például az influenzánál is van egy védőgát, influenza vírust is meg tudja szűrni, tehát ez a baba védelmét szolgálja, valamint a táplálását.

A 16. héten tovább fejlődik a magzat, először szülő kismamáknál már ilyenkor érezhető a magzatmozgás, ezt úgy szokták megélni a kismamák, minthogyha belülről egy tollpihével valaki csiklandozná a méhüket, ez már magzatmozgásnak nevezhető, egyre élénkebb a baba. Azt is szokták mondani a kismamák, hogy megfigyelték, hogyha valami olyan ételt vagy italt isznak, hogy akkor a babájuk erőteljesebben mozog. Külföldi kutatók is kimutatták ezt egyébként, hogy van összefüggés a bevitt táplálék és a baba mozgása között.

A 17. héten biztonsággal, ultrahanggal már megállapítható a magzatnak a neme. Természetesen ehhez az kell, hogy például ne zárja össze a kisbaba a lábát a méhen belül, tehát az orvos meg tudja állapítani, hogy mit lát herezacskót éppen, vagy nagy ajkakat. Igazából nem is mindegyik kismama szeretné tudni a nemét, van, aki ezt meglepetésszerűen fogja majd tudatni a családdal, amikor megvan a kicsi, de nagyon sok kismama viszont szeretné tudni, mert ahhoz alakítja a bútort, a ruhákat.

A 18. hét ilyenkor a magzatnak a bőre vastagszik, megjelennek a nagyon apró, pihe szőrök, ezt lanugonak hívjuk, megjelenik a kezdetleges magzatmáz, ez a lanugo azért van, hogy a magzatmáz még inkább rátapadjon a babának a bőrére, védje őt az állandó vízhatástól, mert azért 40 hétig lubickolni egy vízzel teli üregben, azért ott fölázik a magzatnak a bőre. Egyre gyorsabban nő a baba, ennek megfelelően ugye mások lesznek a hormonális hatások, az anyukák szokták jelezni, hogy nagyon feszül az emlőjük, az emlőből pici váladék préselhető ki, ez a kolosztrum. Általában először várandós kismamáknál ez a 18-20. héten már megjelenik többedik babát váróknál, ez egy kicsit későbbre tolódik, ugyanúgy, mint a magzatmozgásnak az érzése.

19. hétnél a babának a súlya, nagysága, mint fizikai aktivitásra egyre nő, szedi magára a zsírt, ha lehet ezt így nevezni, megjelennek az izomcsoportok, láthatóvá válnak a csontok, még inkább kifejezett ultrahang árnyékot adnak.

20. hét körül ugye már a várandósságnak a feléhez érkeztünk. A második trimeszterben a kismamák el szokták mondani, hogy az első trimeszteri érzelmi labilitást, fáradékonyságot a második trimeszterben felváltja az eufória, a boldogság, élvezik a várandósságot, ugye elmúlik a hányinger, igazából nő a kismamáknak az étvágya. Itt fontos azért felhívni, hogy ugye a régi mondás szerint két ember helyett esznek, ez azért nem így van, nagyon fontos odafigyelni a súlygyarapodásra.

21. hét körül a kisbabánál megjelenik a szemöldök, megjelennek a szempillák, természetesen ez csak kezdetleges formában, végleges állapotban azért a 36. hét körül történik ezeknek a fejlődése, a kismama egyre jobban érzi magát. Természetesen, hogyha eddig aktív sportos életet élt a kismama, elkezdheti a jógát, például kismama csoportos tornákat attól, hogy várandós, és ha nem veszélyeztetett a terhessége, akkor nyugodtan ugyanúgy azt az életvitelt, amit eddig élt, picit csökkentett aktivitással, de végezhető.

22. hét körül a pocakban a magzat egyre inkább kezd hasonlítani egy babára. Kifejlődik a hasnyálmirigy tovább, a gyomor, a légzőrendszer láthatóvá válnak a pici légzőhólyagok, nagyon jó ultrahang készülékkel, ezek itt már láthatóvá válnak. A kismama egyre jobban érzi magát, örül a várandósságának.

23. héten a kisbaba egyre inkább szedi magára a bőre alá a zsírt, vastagabb lesz a bőre, jobban láthatóvá válnak a bőr alatti zsírpárnák.

És elérkeztünk a 24. héthez, amely a második trimeszternek a vége. Második trimeszterben is vannak kötelező vizsgálatok, így például az ultrahang vizsgálat, amely genetikai vizsgálatnak számít, tehát ez a 18 és a 20. hét körül nagyon fontos elvégeztetni, itt ebben az időszakban történik a kismamáknál a terheléses vércukor vizsgálat, ez az úgynevezett gesztációs diabétesz kiszűrésére hivatott. Ilyenkor a kismamáknak végeznek egy éhgyomri vércukor vizsgálatot, majd egy 75 grammos szénhidrátos, tehát glükózt meg kell inni vízzel, és utána 120 perc múlva megint történik egy vérvétel, amelyből az orvosok tudnak arra következtetni, hogy a szénhidrát anyagcsere normálisan működik, vagy esetleg gesztációs diabétesz áll fönt és diétával egyensúlyban tartható. Megint következik egy laborvizsgálat és vizeletvizsgálat. Ez a második trimeszteri kötelező vizsgálatok.

A következő hetek mind arról szólnak, a babának a méhen belüli fejlődéséről, hogy itt minden szerv, minden szervrendszer még inkább kezd a kinti életre alkalmassá válni. A máj, a lép, a tüdő, a szív, az összes szervrendszer, az agya még inkább fejlődik, és a központi idegrendszer is egyre inkább a kinti életre felkészíti saját magát. A kismamák itt már nagyon-nagyon sokat olvasnak ugye a várandósságról, szülésről és ez a harmadik trimeszter megint a kicsit depressziós, kicsit félelemmel teli időszakról szól. Általában félnek a szüléstől és mindentől, ami a kórházzal kapcsolatos.

A kisbaba továbbfejlődik, a kismamáknál a 27-28. hét körül a magzat súlya miatti növekedés miatt meg szokott jelenni az alszáron vagy a nagy ajkakon a visszértágulat, ez a kismedencei nyomásfokozódás miatt történik. Igazából itt a lényeg az, hogy ezt mindenképpen lássa szakorvos ezeket a visszereket.

A 28. héten a kisbabának a központi idegrendszere még inkább fejlődik, fejlődnek a tüdőnek az alveolusai, ilyenkor igazából már életképes a kisbaba, természetesen egy kis segítséggel. 24. héttől, hogyha beindul a szülés, már élveszülésnek tekintjük, ami azt jelenti, hogy a babának igen pici a súlya, kezdetleges a tüdeje, de a koraszülött osztályokon mindent megtesznek ezekért a kisbabákért és nagyon nagy eséllyel alkalmasak lesznek az életre.

29. héten tovább nőnek a kisbabának az izmai, a csontjai erősebbek lesznek, egyre aktívabb, általában a kisbabák este szoktak jobban mocorogni, amikor az anyuka próbál aludni, pihenni. Ilyenkor szokták a kismamák mondani, hogy igazából az alvás nem nagyon megy. Egyrészt a pocak miatt ugye hanyatt nem tudnak feküdni, nem is annyira ajánlott, inkább a bal oldalon való fekvés és a kisbaba akkor szokott elkezdeni mozogni, amikor a kismama már éppen aludni készül. Ilyenkor szokták jelezni a kialvatlanságot, de ugye pszichés tényezőként pedig ott van az, hogy igazából nagyon-nagyon örülnek annak, hogy jön a kisbaba.

A 30. héten egyre inkább látszik a kisbabán a lanugo, ez a piheszőr, ami ugye tartja a magzatmázat a babának a bőrén. Növekszik a magzatvíz mennyisége, növekszik a babának a súlya.

31. hét környékén a kisbaba gőzerővel készül a külvilágra, szedi magára a zsírréteget, növekszik a súlya, aktív a mozgása. Ilyenkor a kismamáknak, mivel a kisbabának a súlya nagyon-nagyon gyorsan fejlődik, főleg vékony hasfalú kismamáknál szoktak jelezni feszüléseket, főleg magzatmozgásra, hogy amikor a baba mocorog, akkor nagyon bekeményedik a pocakjuk. Igazából ezek normális dolgok, hogyha mozgás nélkül keményedik be, akkor viszont mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni.

32. hét körül a baba tüdeje még inkább fejlődik, egy felületaktív anyagot kezd termelni, ami arra hivatott, hogy a megszületés után a tüdő hólyagjai ne essenek össze, tehát normális legyen a légcsere.

A 33. héten tovább csontosodik a kisbabának a csontrendszere fejlődik, a központi idegrendszere, szervrendszerei is inkább kezdenek a kinti életre képessé válni. A harmadik trimeszterben a 33-34. hét körül a kismamák már készülnek buksiba a szülésre, nagyon sok szülésfelkészítő, nagyon sok szülőszoba látogatás van normál esetben, nagyon jó, ha ezeket igénybe tudják venni.

A 35. héten a kisbabának a súlya még inkább megugrik, ilyenkor a kismamáknak láthatóvá válik még inkább, hogy a pocakja növekszik. Sőt, ilyenkor 35-36. hét körül ugye a kisbaba annyira fönt van, normál esetben ugye fejjel lefelé fekszik, hogy a gyomrot folyamatosan nyomja, vagy hogyha nem a gyomrot, akkor viszont a buksijával a kismamáknak a hólyagját, tehát szokták mondani, hogy vagy kajaközben szokott mozogni a baba, és akkor hányingerük lesz vagy inkább a hólyagjukat nyomja és tíz percenként kell menniük pisilni. Ilyenkor megkezdődnek az úgynevezett jósló fájások. A jósló fájásokról azt kell tudni, hogy ezek nagymértékben hasonlítanak a rendes igazi fájásokhoz, de ezek egy idő után leállnak és nem is olyan erőteljesek. A jósló fájásokat onnan tudja eldönteni a kismama, hogy ez már egy beindult szülés vagy jósló fájás, hogy beáll például a tusoló alá, langyos vizes tussal a pocakját elkezdi egy kicsit mosogatni, és hogyha ezek a langyos víz hatására leállnak, akkor azok egy jósló fájások voltak. A jósló fájásoknak igazából nagyon nagy jelentősége van abban, hogy a méhet és a méhnyakat előkészítsék a szülésre, tehát ezek nem egy értelmetlen fájások, hanem igazából egy nagyon jó dolog, hogy ne a szüléskor, hogyha igazából beindul a rendes fájás vagy elfolyna a magzatvíz, akkor ne a nulláról kezdje a kismama a tágulási szakot. Harmadik trimeszterben is vannak még kötelező vizsgálatok, amelyeken részt kell venni a kismamáknak. Ez egy kötelező genetikai ultrahang vizsgálat, egy laborvizsgálat, amely áll egy teljes nagy laborból, valamint egy vércsoport vizsgálatból itt megint csak az ellenanyagokat nézik a vérben, vizeleti vizsgálatból, és ilyenkor történik a béta-streptococcus fertőzés kizárására szolgáló hüvelyváladék tenyésztésnek a levétele. A béta-streptococcus fertőzés azért fontos, mert a szülőcsatornán a kisbaba, ahogy áthalad, ezt a fertőzést elkaphatja, és az első napokban a szülést követően agyhártyagyulladás és szepszist is okozhat a kisbabánál, ezért az történik, hogyha pozitív ez az eredmény, akkor a szülés megindulásakor a szülőszobán a kismama vénásan kap antibiotikumot, és ezáltal meggátoljuk azt, hogy a kisbaba a szülőcsatornán fertőződjön a béta-streptococcusszal.

A 36. vagy 37. héttől a terhesgondozóban a kismamáknak szoktak NST vizsgálatot végezni, ez egy nonstresszteszt hivatalos nevén, ami azt jelenti, hogy a kismamának fölteszünk a pocakjára egy műszert, amely áll egy méhtevékenységnek a nézéséből, detektálásából, alkalmas fejből és egy szív hanghallgatóból és az orvos, hogyha megnézi ezt a regisztrátumot, akkor el tudja dönteni, hogy a kisbaba méhen belül megfelelő oxigenizációs állapotban van-e, és hogy jól érzi-e még magát, tehát a lepény megfelelően működik. Annyi, hogy erre a vizsgálatra ésszerű úgy menni, hogy reggelizett a kismama bőségesen ivott folyadékot, mert a folyadékhiány és hogyha nem reggelizik a kismama, akkor általában ez a vizsgálat nem szokott jól sikerülni, és megismételtetik, tehát akkor nem egy fél óráig tart, hanem körülbelül másfél-két óra hosszáig.

A 38. héten már várható az, hogy beindul a szülés természetesen, akár fájásokkal, akár magzatvíz folyással. A baba életképes, jöhet a világra.

A 39. hét megint csak egy várakozással teli állapot, itt a kismama már nagyon szeretne rajta túllenni, de viszont nagyon is fél a szüléstől, tehát ez egy ilyen kettős állapot. Az a lényeg, hogyha beindulnak a fájások vagy hogyha a magzatvíz elfolyik, a területileg illetékes szülészeti osztályt föl kell keresni és a szülőszobán kell jelentkezni.

Hogyha véletlenül a betöltött 40. hétig nem indul meg a szülés, akkor még azért egy picikét lehet várni, tehát nem kell kétségbeesni. Ez csak a kismamának a félsze, hogy és mi lesz, ha nem indul be a szülés. 40 hetesen még azért a lepény megfelelően működik, a kisbaba maradhat nyugodtan a magzatvízben, ő teljesen még jól érzi magát.

Hogyha a 41. hétig nem indul be a szülés, akkor általában már kórházi felvétel javasolt, ami azt jelenti, hogy ilyenkor már naponta nem heti egy NST, hanem naponta két NST-t szoktak csinálni az intézményekben. Természetesen ez intézményenként eltérő. Én jelenleg Tatabányán dolgozom a kórházban, tehát arról tudok nyilatkozni, ami történik nálunk protokoll szerint. Negyvenegyedik betöltött hét után a kismama befekszik a kórházba, ott a befekvés napján, valamint kétnaponta csinálunk egy úgynevezett oxitocin terheléses tesztet, ami abból áll, hogy lejön a szülőszobára, a pocakjára rátesszük ezt a gépet, ami figyeli a méhtevékenységet és a magzati szívhangokat. Egy fél óra után rákötjük az oxitocinos infúziót, amit 10 percenként emelni szoktunk, és az a lényeg, hogy egy ilyen négy emelés, cseppszám emelés után leállítjuk az oxitocinos infúziót és utána még nézzük a magzati szívhangot és a méhtevékenységet, majd utána minekután ez a vizsgálat megtörtént, az orvos megvizsgálja a kismamát, csinál neki egy úgynevezett ultrahangos keringésvizsgálatot, amin a magzati szívműködést, valamint a lepényi keringést tudja nézni, hogyha ott mindent rendben talál, akkor még lehet várni, ezt kétszer megismételjük, és hogyha már közeledünk a 42. héthez, és még semmi nem történt, nem indultak be a fájások, akkor szülés indítás. A szülésindítás többféleképpen történhet, ez mindig az adott kismama állapotától, a méhnyak állapotától, a magzati állapottól függ, tehát igazából ez akkor derül ki, amikor a szülés indításos nap reggelén a kismamát az orvos megvizsgálja.

Dóri: Farkas Ági, köszönjük szépen az átfogó tájékoztatást! :)
Ági: Én köszönöm a meghívást! :)

<<< Vissza az előző oldalra

Neked ajánljuk