A babatermék-kereső

Védőnői tanácsok

Vigh-Haris Gabriella védőnő és laktációs szaktanácsadó volt a vendégünk! 

Nagyon sok múlik azon, hogy a várandósság során kap-e az anyuka maga mellé egy megfelelő védőnőt, aki becsülettel és örömmel elmond mindent a kismamának és válaszol a leendő anyukában felmerült sok-sok kérdésre!

Gabit olyanokról kérdeztük, mint például:
- Mik a legfontosabb szerepei, feladatai a védőnőknek a gyermekvállalás során?
- Mik a legjobb termékek/gyógynövények/tippek a fogzás fájdalmának csökkentésére?
- Mik a legjobb termékek/gyógynövények/tippek hasfájós babáknak?
- Mik a baba legfontosabb fejlődési mérföldkövei 0-3 éves korig?
- Kötelező és a választható oltások. Mikor kell beadni, mennyibe kerül?
- Tarthatunk-e újszülött mellett háziállatot?

Nézd meg a videót, ha kíváncsi vagy a teljes interjúra! :)

Ha pedig olvasni szeretsz inkább, az alább megtekintheted az interjú leiratát:


Dóri: Sziasztok Pocakmanók! A mai vendégünk Vigh-Haris Gabriella védőnő és IBCLC laktációs szaktanácsadó, nem mellesleg pedig édesanya. Szia Gabi! :)
Gabi: Sziasztok! :)

Dóri: Köszönjük szépen, hogy elfogadtad a meghívásunkat!
Gabi: Nagyon szívesen!

Dóri: Nagyon sok múlik azon, hogy a várandósság során kap-e az anyuka maga mellé egy megfelelő védőnőt, aki becsülettel és örömmel elmond mindent a kismamának, és válaszol a leendő anyukában felmerült sok-sok kérdésre. Az első kérdésem az lenne hozzád, hogy mik a legfontosabb szerepei a védőnőknek a gyermekvállalás során?
Gabi: A védőnők rögtön a várandósság elején bekapcsolódnak, remélhetőleg még az első trimeszterben, amikor a kismamának megvan az első ultrahang lelete. Nagyon-nagyon fontos, hogy rendszeresen találkozzunk, és így egy olyan bizalmi kapcsolat kialakulhasson a várandós, illetve a védőnő között, ami már lehetővé teszi, hogy amikor megszületik a baba, akkor ne egy vadidegen jelenjen meg, hanem egy ismerős arc. A családlátogatások, illetve a tanácsadások során általános vizsgálatokat végzünk, súlymérés, vérnyomásmérés, vizeletvizsgálat, illetve a magzati szívhang vizsgálata. Mindemellett pedig megbeszéljük a meglévő leleteket, valamint a soron következő vizsgálatokat, illetve minden olyan életmódbeli kérdést, ami a várandóst vagy a családját foglalkoztatja.

Dóri: Mik a legjobb termékek, gyógynövények, tippek; a fogzás fájdalmának csökkentésére?
Gabi: Az első fogak kibújása, az általában olyan 6 hónapos korban történik, de már olyan három hónapos kor körül elkezdődnek az első jelei a fogzásnak. Ilyen például a fokozott nyálelválasztás, illetve az, hogy a baba elkezdi rágni az öklét, illetve minden olyan játékot, ami a keze ügyébe kerül. Amíg nem jár nyűgösséggel, vagy különösebben nem jelez fájdalmat a baba, addig igazából elég ezeknek a rágható dolgoknak a biztosítása, ami lehet akár egy sima, vagy egy fűthető rágóka, vagy bármilyen olyan dolog, ami masszírozni tudja az ő kis ínyét. Nagyon-nagyon széles a piac, hogy milyen terméket válasszunk, sőt, a legtöbb babajátékot már ellátják egyébként ilyen kis fogzást könnyítő, masszírozó kis részekkel. Hogyha külön a rágókákat nézzük, én azt javasolnám, hogy lehetőség szerint legyen könnyen megfogható a baba számára. Természetesen egészségre ártalmas anyagot ne tartalmazzon, könnyen hozzáférhető legyen az első, illetve a hátsó fogak érkezésénél is, és a változatos formák és színek egy kicsit a baba figyelmét is lekötik. Ez lehet akár egy állatkaforma, vagy lehet akár a mamának egy nyaklánc is, amit hogyha ölben van a baba, akkor szívesen tud rágicsálni. Hogyha ezek már nem segítenek, akkor a patikában vagy drogériákban lehet kapni különböző gyógynövényes fogzást enyhítő szert, ami valamelyik babánál beválik, valamelyiknél annyira nem. Van lidokainos készítmény is, hogyha már nagyon-nagyon szenved a baba. Itt viszont nagyon fontos, hogy betartsuk azt, hogy egy nap hányszor lehet használni az adott készítményt.

Dóri: Mik a legjobb termékek, gyógynövények és tippek a hasfájós babáknak?
Gabi: Az idő! :) Merthogy a babák többségénél az emésztőrendszerük megérik három hónapos korra, és ezáltal a hasfájás is szerencsés esetben elmúlik. Nagyon fontos megnéznünk azt, hogy vajon mi okozza a hasfájást, hiszen elképzelhető, hogy a baba túl sok levegőt nyel, és igazából amiatt fáj a pocakja. Lehet, hogy szoptatási probléma van emögött, vagy nem megfelelő cumisüveget használnak mondjuk, egy tápszeres babánál. És hogyha ezt a problémát megoldjuk, akkor megszűnik a hasfájás is, de lehet az is, hogy esetleg az emésztéssel van problémája. Nagyon fontos, hogy a szülés után biztosítani tudjuk az aranyórát, hiszen a kolosztróm, az bevonja a bélcsatornát és jótékony baktériumok megtelepedését tudja segíteni, ami szintén könnyíti az emésztést. Hogyha mindenképpen valamilyen csodaszert szeretnénk használni, ami általában a szülők lelkének segít, hogy tettek valamit az ügy érdekében, akkor vannak olyan készítmények, amik a büfi-puki továbbjutását segítik. Ezek a sok kis habos buborékból csinálnak egy nagyobbat, amit aztán a baba könnyebben tud továbbítani. Vannak különböző probiotikumok is a bélrendszer támogatására, illetve vannak olyanok is, amelyek az laktáz enzim segítségével a tejcukrot bontják. Emellett egyébként nagyon fontos a masszírozás, hordozás, lehet egy picit biciklizni a babák lábával, nagyon jótékony a babamasszázs; sokat segít a hasfájás enyhítésén.

Dóri: Mik a baba legfontosabb fejlődési mérföldkövei 0-tól 1 éves korig?
Gabi: Ha védőnői szempontból nézzük, akkor 1, 2, 3, 4, 6, 9, illetve 12 hónapos korban végzünk védőnői szűrővizsgálatot, amely kiterjed a baba értelmi, érzelmi, szociális, illetve motoros fejlődésére is. Hogyha havonta kellene lebontani a fejlődési mérföldköveket talán azt tudnám kiemelni, hogy egy hónaposan elkezd érdeklődni az őt körülvevő világ iránt. Elkezd nézelődni, egy ponton fixálni. Főleg a lámpát, vagy a kontrasztos tárgyakat, hiszen a látása még nem olyan jó. Két hónaposan általában már megjelenik a szociális mosoly, ami nagy örömet jelent a szülőknek is. Aztán három hónaposan megjelenik a gőgicsélés, és már egyre gyakoribbá válik a mosolygás. Emellett pedig elkezdődik a mozgásfejlődés is. Hason persze, ha minden jól megy, már megemeli a fejecskéjét és egy kicsit meg is tartja. A négy hónapos korra ez már annyira begyakorolja, hogy talán már a játékokért nyúlni is tud hason fekve. Hat hónapos korig elkezdődik a forgás megtanulása, amivel már nemcsak a saját helyzetét, hanem a helyét is tudja változtatni, és kezdi meghódítani az őt körülvevő környezetet. Aztán hat hónaposan már változatosan gagyog, sikongat, megjelenik a szociális érdeklődés, egyre erőteljesebben élvezi a vele történő játékot. Aztán egyértelműen nyúl, elenged, forog. Majd olyan 8-9 hónapos korig, remélhetőleg beindulnak a nagymozgások is. Értem itt a kúszást, a mászást, illetve az ülést. Itt nagyon fontos arra figyelnünk, hogy ezek szimmetrikus mozgások, ilyenkor még nincs sem kéz, sem láb dominancia. Fontos, hogy mindkét kezét, lábát ugyanúgy használja, a baba ugyanúgy nyúljon, illetve a kúszás mászásnál is szimmetrikus mozgásról legyen szó. Utána pedig elképzelhető, hogy elkezdődik a szeparációs szorongás is, ami a kötődésnek az egyik megnyilvánulása, és egy éves korig a nagymozgások eljutnak a felállásig, illetve esetleg a kapaszkodó lépegetésig.

Dóri: Mik a baba legfontosabb fejlődési mérföldkövei egytől két éves korig?
Gabi: Hogyha a mozgásfejlődés mentén megyünk tovább, akkor a kapaszkodva lépegetésből elkezdődik az önálló állás, járás, majd egyre stabilabbá válik, tehát már elkezd haladni is. Aztán leguggol, feláll, esetleg megpróbál kis labdába belerúgni, kergetni, és nagyon élvezi, hogy meghódíthatja a körülötte lévő teret, felmászik mindenre, kanapéra, székre, asztalra, amire csak lehet. Hogyha a finommotorikát nézzük, akkor ott is ügyesedik, nyomógombos játékokat működésbe hoz már, illetve 2 éves korra már megfogja a ceruzát, élvezi, hogy nyomot hagyhat a papíron. Természetesen ez még csak firkálás. A szociális, illetve beszédfejlődés is beindul. Egy éves kor körül után kezdődnek általában a hangutánzó szavak használata vagy a szavak első szótagja, esetleg egy-egy szó, és két éves korra pedig eljut odáig, hogy egyre gyarapszik a passzív szókincse, tehát megérti már az egyszerű utasításokat, és akár ő maga is szavakat, vagy kétszavas, rövid szóösszetételeket alkot.

Dóri: Mik a baba legfontosabb fejlődési mérföldkövei kettőtől három éves korig?
Gabi: A beszédfejlődés tökéletesedik, három éves korra már eljut az egyszerű szóösszetételekből a rövid mondatokig, és már összetett kéréseket is megért. Tökéletesedik a humorérzéke. A kortársaival már nem csak egymás mellett játszanak, hanem megjelenik az együtt játszás is. Nagyon nagy szerepet kap az utánzás, mint a felnőttek, mint a kortársak utánzása, és ebből alakul majd ki a szerepjáték is. A nagy mozgások terén pedig megjelenik a párosával ugrálás, szaladás, mászás, tehát sokkal koordináltabb lesz a mozgása.

Dóri: Mesélnél a kötelező és a választható oltásokról? Mikor kell beadni és mennyibe kerülnek?
Gabi: A kötelező oltások benne van a nevében is, hogy kötelezőek, és ebből kifolyólag ingyenesek is. Ezt a házi gyermekorvos adja be a meghatározott időpontokban. Az elsőt már a kórházban megkapják az újszülöttek, ez a BCG, ami ugye TBC ellen véd, majd utána kettő-három-négy, illetve tizennyolc hónapos korban kapnak védőoltást, szamárköhögés, tetanusz, torokgyí, járványos gyermekbénulás, illetve a HAEMOPHILUS INFLUENZAE B (HIB) kórokozó ellen. Aztán 2-4 és 12 hónapos korban a Pneumococcus ellen, ami tüdőgyulladást, középfülgyulladást, vagy agyhártyagyulladást tud okozni. 15 hónapos korban a mumpsz, rózsahimlő, illetve a kanyaró ellen. Ez az egyetlen egy olyan oltás, aminek nem aznap és másnap lehet reakciója, hanem hét-tíz nap elteltével, de ez sem feltétlenül jelenik meg. Illetve most már a bárányhimlő elleni védőoltás is kötelező, ezt 13, illetve 16 hónaposan kapják a gyermekek. A választott oltásokról azt kell tudni, hogy erről a szülő dönt, az orvos felkínálja, és receptre felírja, hogyha a szülő szeretné beadatni a gyermekének. Ezek általában fizetősek. A Meningococcus C elleni az, amin elég nagy a támogatás, így csak dobozdíjat kell fizetni, ez talán 300 forintba kerül. 2 plusz egy oltásból áll. A beadatási időpontjuk a választható oltásoknak nem annyira kötött, mint a kötelezőknél, a szülőn és az orvoson múlik. Aztán van még a Meningococcus B elleni is. Szintén kettő plusz egy oltásból áll. Ennek olyan 30.000 forint körül van, az ára patikánként eltérhet, illetve a rotavírus elleni vakcinát emelném ki, amit hat hónapos korig be kell adni, hogyha szeretné a szülő. Ez kettő vagy három oltásból áll, attól függ, hogy melyik gyártónak a készítményét választjuk, nagyságrendileg olyan 40 ezer forint.

Dóri: Milyen termékekkel tudjuk baba-biztossá tenni a lakást?
Gabi: Először is talán az a legfontosabb, hogy üljünk le a lakás közepére, lehetőség szerint a babával egy szintbe kerüljünk, és nézzük végig, hogy mik azok a helyek, mik azok a polcok, amelyeket a baba is elér. Az ő szemével vizsgálva egy kicsit, mi az, ami érdekes lehet. Minden igazából. És próbáljuk eszerint biztonságossá tenni a lakást. Érdemes a konnektorokat bedugni. Természetesen amikor éppen hozzányúl, akkor el kell mondani, hogy nem szabad, hiszen nagyon sok olyan hely van, ahol ő meg fog fordulni, de nem lesz bedugva a konnektor. Aztán érdemes úgy pakolni, hogy az alsó polcokon ne legyenek olyan termékek, amelyek megsérthetik, vagy számára mérgezőek legyenek. Nagyon sokféle termék van már a piacon, amivel biztonságosan le tudjuk zárni a különböző szekrényeket, fiókokat. De érdemes egy-két polcot szabadon is hagyni, hogy egy kicsit ő is élvezhesse a pakolás örömét, hiszen ez is nagyon fontos mérföldkő az ő fejlődésében. Vegyszereket minden esetben zárjunk el, és lehetőség szerint helyezzünk magasra. Aztán totyogók mellett a terítőt érdemes elfelejteni, mert azzal együtt húzza magára az asztalon lévő dolgokat. Sarokvédőket lehet esetleg beszerezni még.

Dóri: Tarthatunk újszülött mellett háziállatot?
Gabi: Természetesen, hogyha egy kicsit figyelünk arra, hogy mindenki számára biztonságos legyen a környezet. Nagyon fontos a rendszeres állatorvosi ellenőrzés, illetve, hogy ez a háziállat megkapja a számára elérhető védőoltásokat. A macskaalmot érdemes rendszeresen tisztítani. A kinti benti állatoknál esetleg a mancsok tisztítása, letörlése fontos, hogyha visszatér a lakásba. Érdemes gyakrabban porszívózni, felmosni, hogyha az állat hullaltja a szőrét. Illetve, ami még fontos, hogy éjszaka az állat, különösen a macska ne tudjon bemenni a babaszobába vagy a kiságyba, mert vannak olyan típusú macskák, akik előszeretettel befekszenek a kiságyba a baba mellé vagy a babára, ezt mindenképp érdemes elkerülni.

Dóri: Egészséges-e mentálisan és fizikailag, ha egy kisgyermek háziállat mellett nő fel?
Gabi: Hogyha az előbb említett higiéniás szabályokat betartjuk, akkor igen.

Dóri: Vigh-Haris Gabriella, köszönjük szépen az interjút! :)
Gabi: Nagyon szívesen, köszönöm szépen! :)

<<< Vissza az előző oldalra 

 

Neked ajánljuk